Desmuntant AirBnb & HomeAway. Part III

illes_for_rent_tf

HomeAway ja ofereix prop de 160.000 places a les Illes Balears.

El 50% dels 15.000 allotjaments oferts per AirBnb a Mallorca en mans de 99 comercialitzadors. AirBnb facturà 294,3 milions d’euros en 14 mesos a les Illes Balears.


Terraferida ha tengut accés a nous arxius d’AirBnb i de HomeAway, les dues principals multinacionals del lloguer turístic a les Illes. El contingut d’aquests arxius mostren una evolució extraordinària del fenomen, que segueix creixent i expandint-se a un ritme vertiginós. El cas de HomeAway és espectacular: ofereix 23.968 allotjaments i 160.016 places a les Illes, situant-se com el portal líder. Els nous arxius de la multinacional AirBnb als que hem tengut accés, i que anomenam AirBnb-B, mostren una oferta de 21.999 allotjaments (*) i 119.050 places.

taula_1_tfTaula 1. Nombre total de places i allotjaments oferts per AirBnb i HomeAway a cada illa. AirBnb admet (comunicat 8 de maig 2017) que gestiona 24.000 allotjaments. Els arxius no permeten saber la quantitat d’anuncis que es repeteixen als 2 portals.

Els mapes de HomeAway a les Illes. Després de publicar els mapes d’AirBnb a Mallorca i Pitiüses, Terraferida fa públics els mapes interactius amb tot l’allotjament ofert per HomeAway entre gener 2016 i març 2017 on es pot veure la seva distribució territorial.

Terraferida també fa públic el mapa d’AirBnb de Menorca, després de publicar els mapes d’AirBnb de Mallorca i Pitiüses fa sols unes setmanes.

CONSULTAR ELS MAPES

homeaway_mallorca_2016

Lloguers HomeAway a Mallorca – 2016

CONSULTAR ELS MAPES

AirBnb-B. Si comparam les dades fetes públiques per AirBnb de l’any 2016 amb les dades d’AirBnb-B (interval de gener 2016 a març 2017) s’aprecien diferències significatives respecte a les pernoctacions i la facturació reconeguda per AirBnb. Aquestes diferències no s’expliquen pel fet d’acumular dades d’intervals diferents (12 mesos en el cas d’AirBnb i 14 en el cas d’AirBnb-B) especialment per tractar-se dels mesos (gener-març) amb manco activitat turística.

taula_2_tfTaula 2. Pernoctacions i facturació de AirBnb i AirBnb-B a les Illes Balears dins el darrer any.

Els arxius d’AirBnb-B mostren una facturació de 294,3 milions d’euros al conjunt de les illes (183 a Mallorca, 87 a Eivissa, 18,3 a Menorca i 5,3 a Formentera) mentre que la companyia publicà que n’havia facturat 115. Recordem que AirBnb es queda un percentatge del total d’aquesta facturació. Les pernoctacions es situarien en 1.392.000, molt per damunt de les 590.000 que reconeix la multinacional per l’any 2016.

Dels arxius d’AirBnb-B se’n desprenen també dades sobre l’acumulació d’allotjament per part de grans comercialitzadors, que permeten dubtar que el lloguer turístic estigui majoritàriament en mans de petits propietaris i sigui economia col·laborativa:

A Mallorca els 99 comercialitzadors que més allotjaments acumulen ofereixen 7.511 allotjaments d’un total de 14.960 a través d’AirBnb. Això suposa el 50% de tot el lloguer turístic de l’illa. A Menorca els 99 comercialitzadors que més allotjaments acumulen n’ofereixen 1.129 (58%), mentre que a Eivissa el percentatge controlat pels primers 99 comercialitzadors és del 30% i a Formentera del 47%. Mallorca, per les seves dimensions i població, és on més concentrada sembla estar l’oferta del lloguer turístic ofert a través d’AirBnb.

Les dades en definitiva, mostren una “hotelització” de les Illes sense precedents, que ha polvoritzat els sostres de places dels que la societat s’havia dotat les darreres dècades a través de múltiples instruments legislatius. L’ampli consens social respecte a la congelació de places turístiques al que s’havia arribat fa anys, també ha quedat esmicolat. Aquest nou boom turístic-immobiliari està generant nous problemes socials (lloguers abusius, expulsió de la població local de moltes zones, pèrdua d’identitat…) i està amplificant els problemes ambientals que ja teníem (urbanització, manca d’aigua, generació de residus, depuració, energia, mobilitat…).

Terraferida fa una crida a AirBnb i HomeAway perquè publiquin dades reals i contrastables de les seves activitats a les Illes Balears. També fem una crida a les institucions públiques (Governs, Consells, Ajuntaments i Hisenda) perquè investiguin les activitats d’aquestes multinacionals a les Illes. Saber quants treballadors tenen, quins impostos paguen, on tributen, quin percentatge de la seva oferta és il·legal, i quina és la seva contribució en termes de places i turistes a la massificació actual, serien de gran interès públic. En darrer lloc fem una crida al Govern i als partits que l’hi donen suport perquè aprovin una llei turística més restrictiva, impedint el lloguer turístic als pisos de forma generalitzada, tancant el lloguer turístic il·legal, decretant una moratòria de places i aplicant un 2×1 (per cada nova plaça turística dues de baixa) entre altres mesures.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Notícia al Notícies Migdia de IB3TV

desmuntant_3b_tf

Roda de premsa 27/05/2017 a les Portes del Parlament IB

11 pensaments a “Desmuntant AirBnb & HomeAway. Part III

 1. Aixó es un greu problema per la població espanyola, balear. Encara que el gran inconvenient per aturar-ho, es que gran part de les persones propietaries de les illes no volen veurer-ho. Només es volen salvar i acopiar doblers. Un altra gran inconvenient es que molts propietaris son amics o familiars dels que governen aquest país, pel qual, només es demora la gestió administrativa. Un altre inconvenient, es que en aquest país es deixa mercadejar amb algo bàsic com la vivienda. Si les persones o entitats, només poguesin ésser propietaris de 2 habitatges com a màxim, aixó no podría haber passat mai. Peró sempre hi ha conflictes de interesos. La meva dona es checa i al seu país, no es pot ésser propietari de mes de dos inmobles.
  Les administracions públiques quan volen emprar les dades, saben be on ha de anar fisicament a fer torn de guardia. El cas es que s´ha de voler fer.
  Som a finals de maig i estic cansat de veure turistes passatjan amb les maletes cap o desde el seu habitatge llogat. He perseguit alguns un tram, i estàn a la guaït, es veu que algú ja els alerta de la persecució. Els propietaris o el lloguaters internacionals.
  No deixin mai de costat les inmobiliaries residents a Palma, per mitjans de telefon o correu electrònic, també promoven molt aquesta circustancia.
  La meva dona i jo hem estat informats de manera informal que el nostre lloguer passarà de 430 a 590 a la nostra pròxima renovació. I Tanta diferencia per quota mensual i encara hem de donar les gràcies. Per aixó on arrivará ? !
  Al meu pare al varen treure fisicament, no el varen renovar ni acceptant de 500 a 850. Ha tengut que trobar un nou per 750.
  Alguns coneguts meus, al carrer i no troben res que puguin llogar amb el que guanyen de sous.
  Veuen ara com els atemptats terroristes han funcionat al orient mitjà, Turqia, etc …. ?
  Son molt bona sol.lució per espantar els turistes a ca seva o cap el Congo.
  Esper que entre tots poguem treure una sol.lució sostenible.
  Salutacions,

 2. He olvidat un altre gran inconvenient del sobre tourisme i els vehicles de lloguer.
  Soc tècnic i per obligació he de portar cotxe a les obres per ciutat.
  Entre les zones blaves, màxim 2h d´estacionament i els parkings soterrats desbordats, no hi ha que fassi feina rentable a ciutat.
  La situació aquest estiu podrà ser insostenible pels de serveïs industrials.

 3. No aplicar un filtro de las unidades que se publican en varias plataformas , es decir están repetidas y no descontarlas del cómputo global es falsear , en resumen mentir
  El hablar de grandes plataformas de comercialización sin indicar que todos los productos de estas unidades son de mallorquines y la facturación indicaba ( irreal por cierto por la repetición del mismo producto publicado en distintas comercializadoras ) sin indicar que el 95 % de media de queda en manos de sus propietarios , familias mallorquinas por cierto es falsear

  licito y respetable vuestro espíritu pero falaz vuestras desinformaciónes y manipulaciones , la derecha más radical de mallorca ha nacido , viva Terra férida

 4. UNA RESOLUCIÓ TRANSCENDENT.
  Ahir denunciàvem que HomeAway comercialitza prop de 160.000 places de lloguer turístic a les Illes de les quals prop d’un 70% serien il·legals. Anteriorment havíem demanat al Govern que no deixàs comercialitzar a internet allotjaments il·legals, com va fer Catalunya. El mateix Conseller de Turisme Biel Barceló ens va dir que no es podia fer, i que els tribunals tombaven les iniciatives de les administracions en aquest sentit.

  Idò això ha fet un gir: El Tribunal Suprem rebutja suspendre l’ordre de la Generalitat que prohibeix publicitar allotjaments turístics il·legals i a més ho fa contra HomeAway, que intentava impedir-ho. Si el Govern té voluntat idò, demà mateix es podrà començar a limitar l’oferta turística il·legal a internet.

  Ho teniu a http://bit.ly/2rKOMFA i a IB3TV a https://www.youtube.com/watch?v=Y_O7BnxqR4U

  • Mentiders. Sou hotelers encoberts, a que si? Emprant sa vostra metodologia, si sumam totes ses places hoteleres que hi ha booking, a expedia, hotels.com, tripadvisor, etc etc… a mallorca hi deu haver 20.000.000 de places hoteleres, i segurament es 95% son ilegals. A que si?

 5. Turismofòbia? Residentofòbia!

  Veïns literalment expulsats dels seus domicilis per oferir-los al turisme, accés impossible a l’habitatge a causa dels preus imposats pel lloguer turístic…

  El govern d’Espanya, importants empresaris turístics i el diari El País estan preocupats pel que ells anomenen turismofòbia, és a dir, odi als turistes. Tenen localitzat aquest fenomen tan perillós, principalment, a Catalunya i a les Balears. El ministre Álvaro Nadal va atribuir-ho sense posar-se vermell (ni més ni menys que a la fira ITB de Berlín, la més important del sector turístic a nivell internacional) a causes “polítiques”, és a dir, que es tracta de comunitats on no tan sols no governa el PP, sinó que ho fan forces tòxiques i antidemocràtiques. En tot cas, tant els empresaris com el govern han detectat indesitjables moviments de protesta per part dels aborígens davant de l’arribada massiva, incontrolada i sovint devastadora de turistes, cosa intolerable perquè els pot arribar a causar algun problema en el seu delicat negoci.

  Posats a inventar paraules lletges, proposem residentofòbia, que és el que practiquen, de manera molt més perceptible i lacerant, aquests empresaris i els seus còmplices de la política. Veïns literalment expulsats dels seus domicilis per oferir-los al turisme, accés impossible a l’habitatge a causa dels preus imposats pel lloguer turístic, espais naturals i zones d’esbarjo reservats als turistes i vedats als residents, problemes de convivència amb els turistes de borratxera (que són majoria), dilapidació de recursos naturals (aigua, sobretot) i producció descontrolada de residus. Tots aquests factors, acumulats i sostinguts durant quatre o cinc mesos a l’any (o durant l’any sencer, pel que fa als problemes d’habitatge), configuren el que sense exagerar podem batejar com a residentofòbia, o la pressió exagerada, per no dir-ne humiliació constant, que ha de patir la ciutadania per part d’una indústria que a canvi presumeix de crear riquesa i llocs de treball. Els llocs de treball són estacionals i precaris fins al semiesclavatge, i la riquesa només la veuen als paradisos fiscals on els responsables de tot això tenen el seus comptes ocults, perquè de reinversió en el manteniment o la millora del territori res de res. Per cert, ministre: això que vostè irresponsablement denuncia com a turismofòbia passa a Catalunya i a les Balears perquè són els indrets on els agrada anar als turistes; no passa en canvi a les Castelles, a Astúries o a Cantàbria, perquè allà no hi va ni Déu. A Madrid sí que passa també una mica, perquè a Madrid també hi van turistes, i ja és curiós que la presidenta Cifuentes no hagi pogut fer res per evitar-ho.

  El magnat mallorquí Joan March, gens sospitós de fòbia per res que pogués donar diners, va rebutjar sempre, en canvi, entrar dins la indústria turística perquè deia literalment que això era “un negoci per a beneits”. Diner fàcil de la més baixa estofa. L’absència d’escrúpols de March no arribava fins al punt de dedicar-se a una activitat que ell veia que rebaixava la seva dignitat i insultava la seva intel·ligència. Hem deixat els diners en mans dels més sapastres i, per si això no fos prou, ens diuen turismofòbics. Au, va.

 6. Retroenllaç: Fins el coll | Descobreix Menorca

 7. Retroenllaç: #Desmuntant Airbnb, estiu 2018 | Terraferida

 8. Retroenllaç: I turisti tedeschi andranno alle Baleari lunedì, prima di molti cittadini spagnoli

 9. Retroenllaç: La urbanización de la pobreza: de la acumulación originaria a la crisis habitacional en Ibiza | Espais d'emancipació

 10. Retroenllaç: Turismecràcia: la vulnerabilitat organitzada | ATTAC Mallorca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s