Desmuntant Airbnb. Part II

insideairbnb_2016_tf

Terraferida fa públiques les dades actualitzades a març de 2017 d’Airbnb a Mallorca.

A març de 2017, la multinacional ja ofereix 14.858 allotjaments que sumen 109.133 places. Les estades turístiques es dupliquen en sols 1 any.

Fa pocs dies Terraferida feia públiques les dades sobre allotjaments de lloguer turístic que Airbnb oferia a Mallorca el mes de gener de 2016. La multinacional oferia 11.271 allotjaments i un total de 78.543 places. Obtenir i tractar estadísticament aquestes dades va ser possible gràcies a InsideAirbnb(*). Arran de les peticions formulades per Terraferida i altres entitats preocupades per les conseqüències d’aquest fenomen, InsideAirbnb ha actualitzat els fitxers amb les dades disponibles a març de 2017.

Aquests nous arxius, que ja hem tractat estadísticament amb programari d’anàlisi de “big data”, mostren una evolució extraordinària d’aquest fenomen en tan sols 12 mesos. Els allotjaments oferits ja són 14.858, fet que representa un 31% més que fa 1 any. El total de places oferides per la multinacional puja a 109.133, un 53% més que fa 1 any.

Una de les dades més impactants és veure l’evolució de les estades turístiques. Si el 2015 van sumar 550.283 estades, l’any 2016 aquestes es van duplicar, arribant a les 1.153.772, un increment del 109% en sols 1 any. Aquest augment extraordinari es suma a altres indicadors de saturació, que ja deixaven clar que la massificació de 2016 no era una “sensació subjectiva”, com apuntaren alguns responsables polítics.

Un dels nous mapes que hem generat: localització dels allotjaments en lloguer

Consultar més mapes del 2016

Una altra dada rellevant és que Airbnb ha començat a oferir als seus clients informació sobre les llicències dels habitatges. El gener de 2016 Airbnb no oferia cap informació al respecte, mentre que al març de 2017 especifica que 350 allotjaments dels que ofereix, sí que tenen llicència o estan en tràmit d’aconseguir-la. En tot cas, és sols un 2,3% del total dels allotjaments. Som conscients que molts d’aquests tenen llicència, encara que Airbnb no ho especifica. Ens hauríem de demanar perquè Airbnb actua d’aquesta manera i si faria el mateix si tots els habitatges tinguessin llicència. La multinacional aprofita el fet que la vella regulació turística NO L’OBLIGA a especificar si tot el que ofereix és legal. Altres ciutats com Barcelona, han obligat a la multinacional a rectificar i sols poden publicitar establiments legals.

habitatges_ruralia

A algun lloc de Mallorca…

70.000 places de lloguer turístic il·legal.

Fa pocs mesos el Consell Insular organitzava unes jornades per tractar aquest fenomen. Un estudi fet per tècnics prestigiosos del GAAT i de CCRS advertia als responsables polítics de que hi havia prop de 70.000 places de lloguer turístic il·legal i oferien solucions per pal·liar les conseqüències no desitjades d’aquest fenomen. Segons aquest estudi, prop d’un 56% del lloguer vacacional oferit a diferents portals d’internet seria il·legal. No sembla que les administracions hagin fet cas, de moment, d’aquestes advertències.

La nostra entitat vol deixar clar que no criminalitza a les persones que opten pel lloguer turístic amb Airbnb o plataformes similars, tan si són usuaris com comercialitzadors. Moltes famílies de les illes obtenen rendes que els permeten una vida més digna gràcies a aquest lloguer. Ara bé, pensam que cal obrir un debat sobre la magnitud d’aquest fenomen, que si bé pot ser positiu a nivell individual i per col·lectius concrets, té conseqüències ambientals serioses pel conjunt de la societat.

La febre del lloguer turístic ha atret Mallorca a fons d’inversió i especuladors de tot el món, que només cerquen rendibilitat i no volen ni a sentir parlar de les seves conseqüències. Tot plegat contribueix a disparar l’edificació turística (en màxims històrics segons el darrer informe del col·legi d’arquitectes), la massificació, l’augment del preu dels lloguers, la impossibilitat d’accés a l’habitatge per part dels residents, increment de la pressió humana sobre els recursos naturals, cotxes de lloguer, mobbing urbanístic, etc.

Terraferida publica avui NOUS MAPES INTERACTIUS actualitzats amb tots els allotjaments turístics que ofereix Airbnb i també un mapa amb els allotjaments turístics que sí publiciten la seva llicència.


logo_insideairbnb

(*) InsideAirbnb és una entitat sense ànim de lucre que captura les dades de les ofertes que genera Airbnb. InsideAirbnb les penja al web perquè qualsevol persona, entitat o Govern les pugui analitzar i usar sense cap cost. InsideAirbnb qüestiona que es tracti d’economia col·laborativa. Les dades de InsideAirbnb estan sota llicència Creative Commons CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) “Public Domain Dedication”.

InsideAirbnb… Afegint dades al debat. Eina, independent i no comercial, de dades de codi obert. Com s’utilitza realment Airbnb i com afecta el teu barri?


10 pensaments a “Desmuntant Airbnb. Part II

    • ¡Qué curioso! Los que vivimos en casa de alquiler en pueblos cercanos a la costa pensamos que están a favor de los pobres.

  1. Enhorabona per aquest SEGON ASALT!! i amb dades actualitzades aquest mateix mes!! L’administració haurà d’espavilar sinó vol generar més caos.

  2. De nuevo falsedades y falacias
    Titular fácil para generar protagonismo , os conviene sois pocos
    1. Aquellos que tienen licencia de VTV en el mismo saco , lo tildáis de ilegales
    2. Aquellos que tienen presentada el DRIAT , pendientes de autorización de la CONSEJERÍA , los tildáis de ilegales
    3. Aquellos que alquilan bajo la LAU en arrendamiento de temporada , los tildais de ilegales
    Teneis el mismo rigor informativo que Eduardo inda
    Dos cosas
    1. Animo a los perjudicados que han sido señalados como ilegales por parte de estos individuos que se unan para demandarles y que les toquen el bolsillo
    2. Detrás de cada casa hay una familia que vive gracias a esta modalidad de alojamiento

    • Benvolgut Tolo,
      no te quedis sols amb el titular, te demanem tornis a llegir l’article amb calma. Des de Terraferida volem deixar clar que no pretenem criminalitzar a les persones que opten pel lloguer turístic amb Airbnb o a plataformes similars, tan si són usuaris com si són comercialitzadors. Moltes famílies de les illes obtenen rendes que els permeten una vida més digna gràcies a aquest lloguer. Ara bé, pensam que cal obrir un debat seriós sobre la magnitud d’aquest fenomen (ja fem tard!), que si bé pot ser positiu a nivell individual i per col·lectius concrets, té conseqüències ambientals i socials pel conjunt de la ciutadania.

      Quan una activitat minoritària passa a ser practicada per una majoria es fa necessària una regulació efectiva que posi límits al creixement descontrolat i dificulti les activitats il·legals. Això és el que pretén la nostra entitat i consideram que plataformes com Airbnb sols haurien de publicitar lloguers amb llicència i evitar fer publicitat d’oferta il·legal. Amb una mesura com aquesta, tots els que teniu la documentació amb regla també en sortiríeu beneficiats. Gràcies per la teva opinió.

      • Me alegra ver que empezáis a desmentir las falsedades vertidas en el primer momento
        Gracias por el consejo de la lectura con calma , mi consejo es es más simple , basta que leáis
        Afectados por las falsedades y acusaciones de Terra férida demandadlos
        Gracias por tu respuesta

    • Una comunidad que se harta de decir que vive del turismo y no cuenta con una plantilla digna de inspectores para verificar si los alquileres que se ofrecen gozan, o no, de los requisitos mínimos para el servicio es una comunidad turística vergonzante. Miles de alquileres pendientes de autorización no son sinónimo de legales, los tendran que autorizar, alguien tendrá que corroborar que lo que ofertan está dentro de los límites de lo aceptable ¡digo yo!, que vergüenza señores pedimos rigor informativo y no pedimos rigor en la gestión de los alquileres. Hay gente que alquila que no viene de vacaciones, son residentes que no tienen propiedad.
      Tres cosas
      1. Aquellos que se sienten perjudicados por haber sido señalados como ilegales se han metido ellos solitos en una plataforma dónde la gran mayoría de ofertas son ilegales. Más que perjudicados se sienten avergonzados por no mirar dónde se publicitan y qué información ofrecen de su servicio.
      2. Detrás de cada casa hay una familia que paga alquiler y malvive gracias a esta modalidad.
      3. Hay gente que agradece vuestra información

  3. Bon dia i bona feina.

    Tenim dades de l’illa de Menorca?

    Gràcies i endavant.

    Guillem Mercadal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s