Desmuntant Airbnb

insideairbnb

Terraferida fa públiques les dades d’Airbnb a Mallorca. La multinacional ofereix 11.271 allotjaments que sumen 78.543 places. Cap dels allotjaments declara tenir llicència.

Terraferida fa públiques les dades d’Airbnb a Mallorca. La nostra entitat ha tengut accés als arxius del portal InsideAirbnb(*) per a l’illa de Mallorca. Mitjançant programari d’anàlisi de “big data“, hem pogut extreure les dades més significatives sobre el volum, tipologia dels habitatges, adreça, noms dels llogaters, etc.

També hem extret les dades de geolocalització de cada allotjament i amb elles hem generat uns MAPES INTERACTIUS que permeten visualitzar la seva distribució sobre el territori i la seva tipologia. El resultat ens dóna unes capes que contenen tots els allotjaments, i que es poden veure amb gran detall sobre GoogleMaps o GoogleEarth fent un simple zoom i activant o desactivant les capes. Les dades estan actualitzades a 6 de gener de 2016. Mancaria per tant, veure les dades del darrer any, superiors en volum a les disponibles en l’actualitat.

Un dels mapes que hem generat: localització dels allotjaments en lloguer

Consultar més mapes

El resultat d’aquesta investigació dóna xifres de gran magnitud: Airbnb ofereix 11.271 allotjaments amb capacitat per 60.323 places, ampliables en 18.220, que fan un total de 78.543 places. En total, les estades a aquests allotjaments, haurien sumat 550.283 estades l’any 2015. Una de les dades més sorprenents d’aquesta recerca, ha estat comprovar que cap dels 11.271 allotjaments declara tenir llicència turística. Les cases aïllades i apartaments sumen el gruix de l’oferta, amb 9.689. Les cases amb habitacions privades per turistes són 1.556. Lluny del que pugui semblar, l’oferta de Bed&Breakfast representa tan sols un 2%. Els arxius d’Airbnb descriuen més de 20 tipologies d’allotjaments, entre ells 11 caravanes, 9 castells, 37 vaixells, 13 tendes de campanya, 1 barraca, 1 iglú , 1 casa d’alt d’un arbre, etc.

Recordem que no tot el lloguer turístic s’ofereix a través de Airbnb. Altres portals com Wimdu, Homelidays, Interhome, etc. A part dels portals d’internet, hi ha totes les fórmules clàssiques via particulars, immobiliàries, etc. que oferirien prop de 123.000 places sols a Mallorca segons el Consell Insular. Les dades obtingudes d’Airbnb i la seva distribució, donen una idea de la magnitud del fenomen del lloguer turístic a les Illes, que ja té conseqüències socials i ambientals enormes:

 1. Ha disparat la construcció a tot tipus de sòls, sobretot al sòl rústic.
 2. Genera més pressió sobre recursos bàsics com l’aigua, la terra, els espais naturals.
 3. Incrementa el consum d’energia, la generació de residus, els cotxes de lloguer i multiplica les necessitats de mobilitat.
 4. Ha disparat el preu de les cases de compra i de lloguer (un 40% en 3 anys).
 5. Generant una encletxa social entre propietaris i no propietaris. L’accés a l’habitatge ja és una quimera per milers de persones.
 6. Hi ha casos de mobbing immobiliari.
 7. Posa en qüestió la funció primordial de l’habitatge: que la gent hi visqui.
 8. La mescla d’usos residencials i turístics genera conflictes de convivència.
 9. Contribueix a massificar més l’illa.
 10. Plataformes com Airbnb són pura especulació. Ni tenen treballadors ni paguen impostos a Mallorca.

Terraferida lliurarà aquestes dades i els mapes interactius a la Conselleria de Turisme. Davant la magnitud d’aquest fenomen i les seves conseqüències, la nostra entitat sol·licita al Govern que lluiti contra el lloguer turístic fraudulent, que tregui aviat una nova regulació que obligui als portals d’internet a exposar la llicencia. I també que renunciï a legalitzar el lloguer turístic als habitatges plurifamiliars mitjançant la nova Llei d’Estades Turístiques, a la que ja vàrem presentar al·legacions.

També demanam que s’incorpori personal per perseguir el frau existent. No és acceptable que la comunitat amb més places turístiques del món (amb més de 600.000 places) tengui un (1) sòl instructor per a fer efectives les denúncies contra l’activitat turística il·legal.


(*) InsideAirbnb és una entitat sense ànim de lucre que captura les dades de les ofertes que genera Airbnb. InsideAirbnb les penja al web perquè qualsevol persona, entitat o Govern les pugui analitzar i usar sense cap cost. InsideAirbnb qüestiona que es tracti d’economia col·laborativa. Les dades d’InsideAirbnb estan sota llicència Creative Commons CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) “Public Domain Dedication”.


 

Notícies Cap de Setmana IB3 TV – 25 Març 2017

30 pensaments a “Desmuntant Airbnb

 1. Hola Norma,
  es veu que no has llegit a fons la nostra publicació https://terraferida.cat/2017/03/25/desmuntant-airbnb/
  Les dades no són nostres, no en podem modificar cap ni una, són les que té Airbnb fins el 6 de gener de 2016, que han estat tractades per la plataforma internacional InsideAirbnb http://insideairbnb.com/mallorca/ (fes-hi una ullada per favor). Ells ofereixen els fitxers i nosaltres simplement els hem tractat i analitzat, cap dada és nostra. Si qualcú no recull la realitat de l’oferta és AirBnb, a ells vos hauríeu de dirigir, o millor seria que ho fes el Govern!!
  No es tracta ara de carregar contra el missatger… i no heu de passar cap pena si ho teniu tot com comentes, tot-hom com vosaltres!!.

  Salutacions!

  • Ens hem posat en contacte amb Airbnb. Nosaltres ja teníen el número de la Conselleria de Turisme ben visible i ara ens han dit com fer-ho per posar-ho a un altre lloc de la web també, perquè es tengui més en compte.
   Sí, estam ben tranquils perquè fa 20 anys que estam donats d’alta i ho tenim tot legal i correcte, però ens fa ràbia i ens indigna aparèixer a un mapa com aquest quan no hauríem de ser-hi 😦
   La culpa no és nostra ni és de Terraferida i esperem que la feina feta i la que falta per fer serveixi perquè tot es reguli i es pugui fer amb seny.
   La majoria de les cases potser no estan legalitzades, però n’hi ha moltes de les que apareixen que sí que ho estan, i més des de fa un any, quan va començar a ser obligatòria la ecotaxa i es va començar a posar el focus en aquest tema. Moltes cases que no estaven d’alta s’hi van començar a posar, supòs que també perquè moltes agències ho degueren demanar. Nosaltres ho gestionam directament, sense agència i, com dic, ho tenim tot en regla.
   En fi, que ja se’ns passarà el disgust de semblar el que no som i endavant Terraferida amb la vostra tasca.
   Salutacions!

   • Gràcies Norma per la teva interessant aportació!.
    Pensam que el problema ve per la manera de fer d’aquestes multinacionals del lloguer, la pilota és al camp del Govern, que ha d’envestir una regulació valenta i justa. Noltros simplement hem donant rellevància a una situació delicada que fa anys que coa… una bimbolla que pot explotar facilmenti fer estralls.
    Reproduïm unes declaracions de la Batlessa de Barcelona: “no és assumible que hi hagi milers de pisos operant sense llicència i de manera il·legal, sense pagar impostos i causant perjudicis a les comunitats de veïns”. Ella insisteix que el consistori ha de prioritzar els drets fonamentals dels ciutadans i vetllar perquè tothom compleixi la legalitat, començant per les empreses més grans i que “tenen més capacitat per fer-ho”.
    http://www.ara.cat/societat/Barcelona-Airbnb-anunciar-turistics-llicencia_0_1693030766.html

  • A ningún portal de alquiler vacacional le va ni le viene si hay licencias o no, por lo tanto, estos datos no son reales. Hay muchos propietarios que están anunciados y que tienen la licencia en orden, pero ahora interesa manipular para ayudar no sé muy bien a qué a los hoteleros, que lo quieren todo para ellos.
   Sabeis lo que hacían los hoteles antes de ponerse de moda los alquileres vacacionales? Permitían el overbooking y llamaban a quienes tenían una casa y les pagaban un poco más que un alquiler corriente y colocaban allí los “excedentes”. Ahora yo no pueden hacerlo. Está claro que comen, pero no dejan comer.
   Endureciendo las normas qué es lo que se pretende en realidad? Que se cumplan requisitos o que no se pueda alquilar?…. me ronda esta pregunta desde hace mucho.

 2. Jo som propietari una agencia de lloguer vacacional. Tenim unes 20 propietats anunciades a Airbnb i TOTES estan registrades a turisme i se paga ecotaxa i es declara tot.

  Sou uns transmissors de mentides, i ho sabeu.

  • Hola Uep,
   noltros simplement hem traslladat a uns mapes les dades d’Airbnb. Te podries d’adreçar a ells en qualsevol cas pel fet de no especificar la situació dels allotjaments, no hem modificat cap data. A Barcelona els estan multant per ofertar allotjaments sense el codi corresponent que exigeix l’Ajuntament (és un exemple). Amb el que guanyen a Mallorca, sense tenir cap treballador en nòmina ni pagar cap impost, ja podrien fer la feina ben feta i publicar el número de registre turístic de cada allotjament. Les dades que hem tractat són del 2015, ho deim clarament.
   Salutacions!

 3. Molt necessària la info. I clarament no abasta el que realment passa a l’illa. Un exemple en el meu carrer (poble costaner): 10 habitatges en total. 3 d’elles habitades per mallorquins (una només a l’estiu). Un d’aquests habitatges refaccionó seu garatge i el lloga per temporades -no Airbnb. Les vuit restants: 3 comprades en els darrers 5 anys per alemanys. 2 llogades per setmanes o dies sense estar publicades a Airbnb. 1 lloguer “tradicional” a diverses famílies alemanyes que alternen les seves estades. La restant és la meva casa de lloguer, ja em van avisar que no em renovaran el contracte perquè la llogaran per dies.

 4. Bona feina, però heu fet curt. 12000 places d’Airbnb no és ni una mínima part de la oferta real. I aquests que deis que ho teniu legal, pressionau a Airbnb perquè ho faci públic i demanau-vos perquè no ha fet ja: perquè la majoria són ilegals.

 5. Tota la raó Norma … La teva i la de la inmensa majoria. Ja em perdonareu Terra ferida però no s’hi val treure el titular i donar la culpa als altres.

  L’anàlisi que s’ha presentat manca de rigorositat metodològica i es basa en falàcies gruit del desconeixement.

  Així per exemple, confón comercialitzadors amb propietaris traguent conclusions errònies que no tenen altre objectiu que el de crear alarmisme.

 6. Esta publicación me recuerda cada vez más a EL Mundo o a la cope por su rigor informativo
  A parte de añadir al listado las VTV recordar que las plurifamilires a través de la LAU pueden arrendarse por días mediante contratos de temporada
  Ahora resulta por las respuestas que ya no es un estudio realizado por Terra ferida , ahora sois meros mensajeros …
  Lo próximo será veros afiliados al PP

  • Bona feina la de Terraferia. Me quedo amb les xifres ( per cert ja publicades a altres bandes). Cada any augmenta el nombre d’habitatges que es dediquen a l’activitat turística, la majoria fora llicència de lloguer turístic. Aprofitar el buit legal de la LAU per fer lloguer turístic me pareix barroer, i provoca grans perjudicis socials i ambientals quan xerram de xifres tan elevades.
   Al igual que hotels tenen regulat un nombre de places, els habitatges destinats a ús turístic tb ho haurien de tenir. O és q els residents hem d’acabar visquent d’avall un pont?

 7. Fa 5 anys que tenc la casa dona d’alta a Turisme, declarant impostos i recaudant la ecotaxa, i publicat a AIRBNB, deixau de dir mentides o al menys contrastar la informació.

  • Hola Pep,
   no hem dit cap mentida, es veu que no has llegit bé el que hem escrit. Les dades no són nostres, són les que té Airbnb fins el 6 de gener de 2016,que han estat tractades per la plataforma internacional InsideAirbnb http://insideairbnb.com/mallorca/ (fes-hi una ullada per favor). Ells ofereixen els fitxers i nosaltres simplement els hem tractat i analitzat, cap dada és nostra. Si qualcú no recull la realitat de l’oferta és AirBnb, pensam que és a ells que t’hauries de dirigir, o a la Conselleria de Turisme que permet una oferta que no s’adapta a la realitat, que regulin i que surti el número de llicència (com fan ja a Barcelona).
   No es tracta ara de carregar contra el missatger… i no has de passar cap pena si ho tens tot legal com comentes.
   Salutacions i gràcies per opinar aquí.

   • Gràcies per fer un “còpia y pega” de la vostra contestació d’un altre missatge, i respondre el meu comentari.
    He llegit correctament el vostre informe i reafirmo que heu tractat la informació al vostre interès, i clar que s’ha de carregar al missatger quan el missatge no és correcte, o millor dit, quan fa demagògia, i de la barata.
    Malauradament he de reconèixer que amb el vostre estudi tan rigorós, canvia la consideració que us tenia.
    Esper rectifiqueu perquè esteis criminalitzant a molta gent que fa la feina ben feta, i ficant a tothom dins el sac de la ilegal.litzacio.

   • Benvolgut Pep,
    Quan les preguntes són semblants, és lògic contestar el mateix, perdona si t’ha sabut greu. Amb tot el respecte, no sabem quin tractament hem fet de la informació, seguint el nostre interès, simplement hem transmès i analitzat la que dona Airbnb, a través de InsideAirbnb per Mallorca al 2015. Estam d’acord en que el problema no és qui fa la feina ben feta, i ja ens agradaria que tothom ho fes així. Per què Airbnb no publica qui té els permisos i compleix amb la normativa? Probablement perquè la majoria dels seus clients no ho fan. Qui compleix amb la normativa es veu perjudicat per qui no ho fa, i comercialitzadors com Airbnb ho faciliten. És a ells a qui s’han de dirigir els perjudicats, o a l’administració que té el deure de regular-ho.
    Salutacions!

 8. Per jo s ha d’insistir en que no es mes guai ni mes progre el que critica els hotelers. Els.ecologistes hem lluitat a mort contra la urbanització d espais verjos, contra l hotel de sa Rapita, I la saturació. I sempre hem dit el mateix: cal un sostre. Un nou fenomen ha disparat la pressió humana, perque sense reduir l oferta hotelera, n’ha nascuda una que es la que ha fet vessar el tassó. Evidentment aquí no ho ha bons I dolents. Hi ha dades objectives. Mallorca esta al limit deiem fa.15 anys. I aquells q cridaven aixo, ara resulta que troben que amb 4 milions mes de visitants, ja no hi estam. O hi ha saturació, o no n hi ha. Atacar els hotelers o defensar-los no es la nostra feina. Noltros defensam un model sostenible, I’oferta de lloguer esta descontrolada I el posa en qüestió. Economia col.laborativa? Repartir riquesa? Si. Matxacar els recursos, viure a un infern cada estiu? No.
  Es cert q amb el tot inclòs, perjudicant restaurants i botigues, els hotelers han estat golafres I han aconseguit q la ciutadania vegi en el lloguer turistic una sortida al monopoli dels visitants q pretenen els hotelers. Parlem ido d tot inclos, de model. Pero augmentar el nombre de visitants, I tenir una part d l oferta sense regular es insostenible I ens farà mal. Aquells q advertien al govern q incrementar el nombre de places hoteleres era perillós per la sostenibilitat, ara q han crescut, ja,no estan preocupats per l’aigua o els residus? Noltros hi seguim. Ens sap greu ser pesats!

 9. Bona Feina @Terraferida. És evident que que estem vivint una mercantilització de l’habitatge que té unes cosequències socials brutals. No heu fet més que posar sobre la taula el que tothom ja sabia. Enhorabona i endavant.

 10. Per si serveix al debat, vos pos una un post que he fet avui que intenta donar un poc de llum sobre el context de les dades publicades i la lectura que se n’ha fet a la premsa


  Bona feina de Terraferida donant a conèixer les dades que publicà Inside Airbnb que entre d’altres zones i ciutats, al gener de 2016 va estudiar el cas de Mallorca (http://insideairbnb.com/mallorca/).

  Tanmateix veig a la premsa qualque interpretació no gaire encertada, o al manco, molt matisable.

  No es pot concloure que aquests 11.271 anuncis són «il·legals» o no tenen «llicència». En primer lloc perquè actualment no existeix l’obligació de que un anunci d’un habitatge vacacional dugui al seu anunci el número de registre. D’altra banda, la legislació actual tampoc aclareix el que s’ha d’entendre per comercialització turística, i per tant determinar que un anunci és d’un habitatge vacacional i no d’un lloguer de curta durada permès per la Llei d’Arrendaments Urbans.

  Aquesta situació és prou coneguda dins la Conselleria de Turisme de Biel Barceló, i s’ha analitzat de cara a promoure una modificació de la Llei Turística que doni resposta a aquesta problemàtica.

  Crec que si una cosa demostren aquestes dades, és la necessitat dels plantejaments pel que fa al control de l’oferta que es troben dins la nova normativa que ja es troba en la seva fase final: l’obligació dels anuncis d’incloure el número de registre per garantir que tot el que es publica és oferta legal, la definició del que és comercialització turística, la coresponsabilitat dels portals com AirBNB que allotgen aquests anuncis…

  Tot i això, s’espera una batalla dura. Per part d’aquests portals s’invocaran les directives de comerç electrònic Europees, i la seva transposició, la coneguda com la LSSI (Llei de Serveis de la Societat de la Informació i comerç electrònic), per evitar el control. De moment altres administracions que havien anunciat multes a aquests portals no n’han aconseguit cobrar cap. Cal fermar-ho bé.

 11. Quan rebenta una bombolla, els esquitxos ens poden ferir als ulls, i per a mi, com per a molts altres, ha estat una sorpresa veure la magnitud d’un sol portal d’habitatges de lloguer turística a Mallorca. Algú ho havia de dir, i trob que heu fet molt bé en difondre una informació que estava disponible feia mesos i que ni els mitjans de comunicació ni les administracions havien fet cas. Pel que sembla del que apareix a la plataforma insideairbnb, a Estats Units ja hi ha un debat que, com no pot ser d’altra forma, es fa sobre dades. Tant de bo que aquí hi sigui. Seria molt interessant, també, veure a la resta d’illes quin és l’estat de tot plegat.
  Probablement hi ha imprecisions de localitzacions -he vist algun habitatge dins de la mar-, descripcions equívoques i omissions, com la de mostrar les llicències d’habitatges turístics i que és el que, veig, ha aixecat polseguera. Problema de la plataforma i, en darrer lloc, dels llogaters que haurien d’haver-se assegurat que la llicència sortís, sabent que aquesta és una activitat regulada. M’imagin que airbnb rebrà més d’un correu.
  Fins ara sentíem anècdotes de famílies que renuncien a les vacances i a la segona residència per llogar-la i que es queden a casa a l’estiu, que tenen turistes a la caseta de fora vila, que ocupen la cotxeria de la casa a vora de mar mentre uns forans paguen per viure al pis o que han plantat la inútil autocaravana a la quarterada abandonada per llogar-la per setmanes. Tot plegat, comença a explicar-se el moviment frenètic de camions cisterna amb aigua potable i de fosses sèptiques que he pogut veure aquest estiu al Pla. També té sentit la proliferació de grans superfícies de materials de construcció i de “bricolatge”, com el fet de que sigui gairebé impossible trobar un llanterner o un fuster. Vist tot això a qui toca moure fitxa ara és a les administracions, començant pels ajuntaments. Quan tot això comenci a ser incòmode també per als turistes, haurem begut oli. Ens cal fer un pensament. Gràcies per remoure consciències.

 12. Heu obert un debat ben interessant i molt necessari avui en dia. A un territori limitat com el nostre (i estic parlant a nivell de totes les Illes Balears) no tot s’hi val. Cal una regulació ferma i valenta!

 13. Enhorabona TERRAFERIDA, heu ficat el dit dins l’ull. La reacció per les xarxes socials és brutal. Recordar a tothom que fa tres anys que la publicació https://totinclos.noblogs.org/ ja ha encetat el debat sobre el tema tabú que és criticar el Turisme.. sigui quina sigui la seva cara (hotels, apartaments, lloguer a pisos, a foravila).

  Aquestes Illes están a punt de rebentar per mor de la massificació turística i el lloguer turístic no fa més que afegir aigua al banyat. De fet la nova onada de construccions a fora vila és bàsicament per destinar al lloguer turístic. AIRBNB no és economía col·laborativa, no tenen ni una sola persona contracta a les Illes i encanvi es forren amb el patrimoni nostre. Quins nassos!

 14. Em sembla totalment necessari aquest debat avui, i no més endavant quan això sigui imposible de correguir. Fa anys que vaig per s’estiu a una casa de lloguer, i sempre m’han demanat el doblers en mà, de transferencia bancària res, tot en negre. He tengut experiències molt desagradables quan d’un any cap a l’altre m’han deixat tirada per un inquilí que els ha pagat més o els ha llogat més dies. Lo pitjor va ser quan un propietari em va dir que havia posat la seva finca en mans d’una empresa de lloguer vacacional i que, a part de costar-me molt més, malauradament a aquesta empresa no volien clients espanyols…..Em vaig quedar de pedra. Lo millor és que és l’empresa que s’anuncia al Diari de Mallorca a la mateixa pàgina on surt la noticia sobre el treball que heu fet a Terraferida. A una altra ocasió, vaig voler comprar una casa a Santanyi i em vam demanar tot en negre, així i tot, em van recomenar visitar al director d’una entitat financera molt coneguda per veure com arreglar-ho ja que, jo, el doblers que tenc, és blanquíssim…..Clar, no va haver manera. Doncs, enguany he tornat a contractar uns dies de lloguer i aquesta vegada, sí, amb IVA i ecotaxa, com deu ser. Estic convençuda que s’estan posant les piles arrel de les denuncies com la vostra. Moltes gràcies¡

 15. Bona feina i molta repercussió. Tots aquells que s’han cercat al mapa i s’han empegueït al veure reflectit el desgavell del lloguer turístic ben segur que es preocuparan d’informar a la multinacional perquè quedi ben clar que els seus pisos es lloguen legalment o almenys que han iniciat els tràmits perquè així sigui. Erròniament vos culpabilitzen per just mostrar el retrat.
  Hi ha molta gent afectada per l’increment del preu de l’habitatge de lloguer a causa del lloguer turístic o vacacional que ben segur agraeix la vostra feina.
  Almenys es parla del tema, surt als diaris i les notícies, a les xarxes socials i la gent opina i explica les seves experiències al respecte. A l’article enumerau vàries conseqüències associades com l’accés a l’habitatge, l’increment en el consum de recursos naturals com l’aigua, l’increment de residus generats, el mobbing immobiliari, la massificació… tots ben importants. Enhorabona.

 16. Respondiendo a Marta:27/03/2017 a les 2:05 PM
  “A ningún portal de alquiler vacacional le va ni le viene si hay licencias o no, por lo tanto, estos datos no son reales. Hay muchos propietarios que están anunciados y que tienen la licencia en orden, pero ahora interesa manipular para ayudar no sé muy bien a qué a los hoteleros, que lo quieren todo para ellos.
  Sabeis lo que hacían los hoteles antes de ponerse de moda los alquileres vacacionales? Permitían el overbooking y llamaban a quienes tenían una casa y les pagaban un poco más que un alquiler corriente y colocaban allí los “excedentes”. Ahora yo no pueden hacerlo. Está claro que comen, pero no dejan comer.
  Endureciendo las normas qué es lo que se pretende en realidad? Que se cumplan requisitos o que no se pueda alquilar?…. me ronda esta pregunta desde hace mucho.”

  Quizás a los portales de alquiler vocacional no les importa si tienen licencias o no.
  Al gobierno sí que le importa, a los ciudadanos que pagamos religiosamente nuestros impuestos sí que nos importa.
  Si hay propietarios con licencias anunciados y mezclados con una ingente cantidad de alquileres sin licencia quizás les debería importar dónde se anuncian o cómo se anuncian, que lo exijan al portal. Lo que sí es manipulación es decir que se pretende ayudar a los hoteleros. ¿Que una actividad esté regulada, cumpla la normativa, tenga licencia y sirva para ofrecer un mínimo requisito de calidad es endurecer las normas? No se endurece nada. Simplemente quieren y queremos que las cosas se hagan bien. Qué problema tenemos con el cumplimiento de la normativa. Yo estoy a favor de que en todos estos portales sólo aparezcan los alquileres vacacionales legales, que no se time a nadie y que se paguen los impuestos. Al mismo tiempo nos sirve a todos para saber cuántas plazas turísticas reales tenemos. Ánimo Terraferida aunque ahora salgan reaccionarios de debajo las piedras también somos muchos los que queremos una sociedad mejor

Els comentaris estan tancats.