Estimades, Terraferida fa un téntol.

Terra Ferida

L’artista Miquel Barceló, sempre compromès amb la seva terra, ens ha fet aquesta obra que serveix per cloure aquesta eixida i agraïr el suport a tanta gent.

Han estat 8 anys apassionants, però ha arribat el moment de fer una aturada i pensar què volem ser en ser grans. No ens hi posàvem per tant, ni somiàvem rebre tants de suports. O sia que gràcies de tot cor. Així mateix, vos demanam disculpes per les errades que més d’una vegada haurem comès i també per no haver estat capaços de trobar una fórmula més efectiva.

Els motius d’aquest téntol són dos: una entitat petita, sense personal alliberat ni recursos econòmics no pot atendre una allau tan gran de denúncies, informacions i peticions de persones i mitjans de comunicació. Tot això mentre es treballen temes propis, s’atenen les xarxes socials i la burocràcia. Es pot fer un temps però no indefinidament.

Des del primer dia teníem clar que no acceptaríem recursos públics ni d’empreses privades. Aquest fet limita l’acció, però sempre hem posat per davant de tot la independència de l’entitat. Sense aquesta llibertat, res hauria estat igual.

El segon motiu, el més important, és que els partits polítics de Mallorca i les institucions públiques no volen fer polítiques ecologistes transformadores. Són un mur impermeable. Vuit anys de propostes, al·legacions i suggeriments de canvis legals per millorar la vida de la gent no han trobat gairebé cap encletxa, cap espai, cap sí.
Si es veiessin avanços i voluntat real, el primer motiu no seria cap obstacle per continuar. Però els moviments socials necessiten aconseguir objectius de tant en tant, és la seva raó de ser.

Els partits “progressistes” han governat 12 dels darrers 16 anys a Mallorca. Tot i que se’ls suposa més sensibilitat que a la resta en temes ambientals, veim amb preocupació que estan tancats en banda. Incorporen el discurs i el vocabulari de les entitats ecologistes, però continuen executant polítiques de creixement i massificació i es neguen a posar límits a la construcció massiva i al procés de turistificació total de Mallorca.

Som conscients que participar de la vida política no és fàcil, que hi ha pressions i dificultats, però repassant la política turística dels darrers 8 anys, es veu sempre el mateix patró: no s’adopta cap política turística que els grans hotelers no vulguin. Si parlam d’urbanisme igual, la línia vermella és no tocar interessos ni expectatives de negoci immobiliari. Els residents cada dia importen manco i les empreses més. Ni cal parlar de l’oposició, sempre en contra del més mínim avanç en matèria ambiental i territorial. No tenen remei.

Amb un Pla Territorial que permet arribar als 3 milions de places residencials i turístiques, prop d’un milió més que les edificades fins ara, el desastre està servit. I cap força política vol retallar aquesta barbaritat que ens condueix a una Mallorca massificada, caòtica i precària. No tenen coratge.

Veim amb preocupació també, que les institucions es limiten cada dia més a tramitar, cobrar els impostos corresponents amb els quals es paga “l’escut social” mentre renuncien a fer polítiques ambientals i socials transformadores a mig i llarg termini que ens permetrien afrontar el futur.

Ens demanam també quina dada, estudi o informació més han de tenir a l’abast perquè es prenguin seriosament la crisi socioecològica i climàtica que tenim a damunt i facin canvis reals, per pura supervivència.
Hi ha gent preparada i honesta dins les organitzacions polítiques d’aquest país, dins cada gremi i dins cada sector econòmic. Però per un cúmul de motius les polítiques públiques de protecció del territori no avancen més enllà del titular.

Som conscients que no és fàcil capgirar la situació, però veure que ni s’intenta és desencisador. Veure tants càrrecs públics escrivint a les xarxes socials contínuament i tan poc al BOIB, lloc on s’haurien de substanciar els canvis que la societat necessita, és una prova més d’aquesta obsessió per comunicar, quan l’important i útil és fer.

Encara ho és més veure retrocessos ambientals inexplicables: noves autopistes, ampliacions d’aeroports, rècord de places turístiques, legalització massiva de lloguer turístic a pisos, decrets anticovid que serveixen per urbanitzar més, urbanisme a la carta per a hotelers, decrets per afavorir Matutes i Nadals, ecotaxa (ITS) per fer promoció turística, centrals fotovoltaiques a cada gran finca de Mallorca amb la condemna de les produccions agràries locals, més graveres, promoció pública de la massificació, doblers públics per finançar camps de golf, moratòries de creuers que duen encara més creuers, etc.

Malgrat tantes ferides, aquest petit país és un lloc extraordinari que mereix ser viscut i defensat. Tenim el convenciment que podríem oferir benestar a residents i visitants per molt de temps si fóssim capaços d’ordenar l’urbanisme i frenar aquesta absurda i inútil depredació del territori que devora 6.000 m² al dia.
Terra fèrtil i bella, cultura, patrimoni, biodiversitat… engolits per sempre cada dia. No normalitzem aquesta bogeria.

Per sort, cada dia milers de persones remen en la bona direcció i seguiran (seguirem) fent-ho. Té un mèrit infinit que tanta gent, organitzada en plataformes, entitats o associacions identifiquin els primers les febleses del model, protestin, discuteixin i facin propostes per a una Mallorca més verda, justa i digna. Amb tots els seus defectes, són el més valuós que tenim, un patrimoni social que no se pot comprar ni amb tots els doblers del món.

Aquesta és la feina ara: trobar el camí per aconseguir accelerar les polítiques de protecció del territori i els recursos naturals, amb dignitat i justícia social i climàtica. No hi ha altre camí. Perquè és molt el que hem perdut, però és molt més el que queda per conservar, estimar i gaudir.

Feis-nos arribar la vostra opinió, pensament, desig o proposta de futur a terraferits@gmail.com. I visca la terra sempre!

 

Tall d’àudio del programa DE FAR A FAR – RADIO ILLA – Formentera (27-04-2023) 15 minuts sobre el téntol de TF entrevistant a Jaume Adrover.
Tall d’àudio de RADIO MALLORCA-CADENA SER, programa Hoy por Hoy Mallorca (17-04-2023) 16 minuts d’entrevista a Jaume Adrover.
Tall d’àudio de IB3 Radio-Informatiu vespre (19 h. 13-04-2023) 9 minuts sobre el téntol de TF entrevistant a Jaume Adrover.

TVE BALEARS. Informatiu Migdia 14 abril 2023

18 pensaments a “Estimades, Terraferida fa un téntol.

 1. Tot i no estar d’acord amb totes les accions que heu duit a terme sou necessaris en el panorama social i polític de Mallorca, moltes gràcies per ser la veu de molts de mallorquins que estimam la nostra terra i veim com dia a dia es va destruint.
  Vos ànim a seguir.

  • una pena que hagueu de fer una pausa a la vostra activitat de denuncia de la destrucció del territori i de defensa del que és de tots. Es cert que aquests anys de progressistes en en poder han estat una decepció pels que creiem què serien anys d’avanços. Ànims

 2. Totalment d’acord! Gràcies per la feina feta i ànims per continuar amb la lluita per unes illes més verdes i sostenibles.
  Per cert, Mallorca no és un pais i tampoc formam part del països catalans.

 3. Lo siento.Yo intento no darme por vencido.Hay que vivir con la isla,no de ella y estos politicuchos no lo entienden.Bienvenidos al parque de atracciones Mallorca.

 4. Retroenllaç: "Terraferida" fa un téntol atiant als partits "progressistes" de Mallorca - Totpla

 5. Quina impotència em causa tota aquesta situació que sembla no tenir solució a la vista…ho llegeix amb tristesa. Però estic molt agraïda per la vostra lluita, dedicació i esforç. Esperem que no sigui una despedida i sigui un fins aviat. Molts d’ànims!

 6. Molt agraït a sa feinada que heu feta aquests anys. Sa destrucció continuarà, a mans des PP, PSOE o MES, i alguns dirigents d’aquests partits deuen estar contents del vostre descans.

  Aquests darrers anys, he somiat que a ses eleccions hi hauria un partit que es digués Terraferida, i que el seu programa electoral fos unica i exclusivament l’aturada a la destrucció i massificació de l’Illa.
  No seria militant de cap partit polític llevat daquest.

  Límits, i salut!

  Tomeu

 7. “Per sort, cada dia milers de persones remen en la bona direcció i seguiran (seguirem) fent-ho. Té un mèrit infinit que tanta gent, organitzada en plataformes, entitats o associacions identifiquin els primers les febleses del model, protestin, discuteixin i facin propostes “…./…
  Si penseu així, heu de continuar. Sou necessaris
  Entenc el desànim i el cansament, som vulnerables, necessitem veure avenços, és normal, però la lluita de gent con vosaltres és imprescindible i necessària, té sentit per ella mateixa encara que aconsegueixi pocs èxits.

 8. Molt agraïda x la feina feta, q és molta i molt bona, x ser la veu dels q, x diferents motius no podem estar al davant, però q vos recolzam en tot lo q feis. He deixat de creure q els polítics defensaran la nostra terreta i q, ni q sigui de manera testimonial, ens defensaran als q desde segles, hem habitat aquesta illa q estam perdent dia a dia. Visca la terra ll*ll

 9. Gràcies per sobreviure aquests 8 anys!
  Amb tan “mala ferida” ha estat tot un mèrit!!

  Ara sabem que anam cap a una Terra morta

 10. 8 anys de voluntariat sense condicions ni concessions. Un gran esforç personal que és d’agrair. Aquesta terra no mereix els polítics i les polítiques que la maltracten.
  Els “progressistes” han après a comunicar polítiques creïbles per a la societat. Però sabent que diuen mentides. Mai s’han fet servir tant ses paraules: sostenible, emergència climàtica, canvi climàtic, … I tot va després ben embolicat de autopista de Campos, més places hoteleres, més amarraments, més promoció turística, més xalets a sòl rústic, …

  Gràcies Xavier, Jaume, Margalida, Raquel, Pere, Maria, … etc

  Que sa classe política no es fregui ses mans per aquest téntol. Això sona a reorganització i canvi de trinxeres.

  Salut i endavant ses atxes

 11. Fa molta pena que els nostres “progressistes” siguin tan mediòcres. I he de dir que tampoc els habitants d’aquest lloc que fèiem que deixi de ser preciós, tampoc fem massa per evitar-ho
  Moltes gràcies bona gent

 12. Es una desgràcia tenir aquests polítics suposadament progressistes.No han fet,ni fan,ni faran cap canvi en la seves polítiques que sempre són favorables als mateixos:hotelers,constructors,empresariat… No hi veig cap solució.I el que ens espera quan governin els partits de la dreta més rància!!! Però ben pensat,crec que no hi haurà massa diferència: un altre discurs,però les mateixes polítiques
  .

 13. Molt bona feina feta i la que seguireu fent d’una manera o altra. Agraïda per haver gestat Terraferida, independent de recursos que limitéssim la veu critica. És evident que aquesta feinada cansa i més si no repercuteix en cap canvi. Crec que representau el pensament i sentiment de molt d’habitants d’aqui. Entitats així són les necessàries per una societat sana! Ànims!

 14. Moltes gràcies per la bona feina que heu fet!
  Tot i estar d’acord amb la major part de les vostres propostes i valorar molt la feinada que heu fet de manera altruista, no acab d’entendre quin és el vostre objectiu aturant la vostra activitat a pocs dies de les eleccions i carregant contra els partits progressistes.
  Trob que sou molt injustos amb les forces que tenen sensibilitat ecologista, en especial amb un partit que sempre estira dels altres socis i està al darrera de totes les passes que van en la direcció de defensar Mallorca en tots els sentits. Què voleu, fomentar l’abstenció de la gent que estima les nostres illes? Ja plorareu ja (plorarem!) si en qualque moment governa PP-VOX. Després veurem de què són capaços aquesta gent per tal de guanyar quatre doblers, i en petirem tots les conseqüències

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s