QUÈ SOM?

Fa devers 4.000 anys que els humans arribàrem a Mallorca. De llavors ençà hem construït nuclis de població, hem llaurat la terra i hem modificat els paisatges per extreure’n els aliments i els recursos que necessitàvem per viure.

Ha estat als darrers 50 anys emperò, que el territori ha sofert una transformació mai vista. Molts dels sistemes naturals i agraris que havien sostingut la vida durant segles ara són taques urbanes que no aturen d’estendre’s com a taques d’oli.

El nou ordre econòmic i especulatiu imposat a les darreres dècades, impulsa aquesta expansió sobre les Illes com mai s’havia fet, devorant ecosistemes naturals i zones agràries sense control. Aquest nou ordre s’imposa i es “planifica” el territori sense tenir present el clima, els sistemes naturals, l’orografia, els nuclis històrics ni la cultura preexistent.

Golf Calvia 2012

Camp de Golf a Calvià (Mallorca – 2012). Font: SigPac

Els grups de poder impulsen aquest model d’escala internacional per treure’n profit personal i enriquir-se, imposant-nos el “creixement o mort”. Gran part dels recursos públics que generam entre tots, es dediquen a construir infraestructures caríssimes, que cerquen l’expansió urbana i el consum de recursos sense límit. Per altra banda, el resultat és la corrupció, pilotades, acaparament de recursos públics per part d’una casta dominant, contaminació, degradació de l’entorn, pèrdua d’espècies i ecosistemes, precarietat en constant augment…

A finals dels anys 50, les zones urbanes ocupaven a Mallorca manco de 50 km2. Avui ja superen els 250 km2. El ritme de transformació del territori ha estat proper a 1,5 hectàrees al dia.

Conscients d’això, milers d’illencs s’han mobilitzat durant dècades per frenar aquesta destrossa sense control, preservar els paisatges més valuosos i reivindicar una manera de viure digna que no impliqui acabar amb el territori.

Terraferida és una associació que qüestiona aquest consum de territori i es rebel·la contra el model econòmic basat en ocupar terra fèrtil i valuosa. D’ençà del gener de 2015 ens podeu trobar a Twitter, a Facebook, a Instagram i al canal de Telegram, denunciant les agressions al paisatge i el model urbanístic depredador.

Aquest blog vol ser una veu més en defensa de Mallorca, la gent que l’estima i que creu que és possible viure dignament sense destrossar ca nostra. Terraferida aporta un àmbit de reflexió, de difusió de les problemàtiques territorials i de promoció d’un discurs crític amb aquest model depredador i dominador.

PROU TERRAFERIDA A MALLORCA !

Abril 2015


Sobre Terraferida…

  • El nou e-cologisme balear. Terraferida, un nou grup ecologista d’acció a les xarxes, s’ha convertit en poc més de dos anys en un gran fenomen d’èxit de seguiment en internet i de ressò mediàtic. Article de Miquel Payeras. Revista “El Temps” 30/04/2018.

 


 Els continguts d’aquest blog estan subjectes a una llicència de
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Internacional de Creative Commons

cc_by_nc_sa