#Desmuntant Airbnb, estiu 2018

mallorca_2na_quinzena_jul_2018

Allotjaments a Mallorca (segona quinzena de Juliol, 2018) – www.dissidentbits.cat

Dinsairbnb i Terraferida fan públiques dades actualitzades d’Airbnb a les Illes Balears

La multinacional ja ofereix 135.291 places turístiques, 10.495 més que fa 1 any. Sols 246 comercialitzadors manegen 90.248 places (el 66% del total) a les Illes. Els 16 comercialitzadors més importants arriben a gestionar 30.000 places (22% del total).

Les entitats Terraferida i DinsAirbnb fem públiques noves dades sobre allotjaments de lloguer turístic que Airbnb ofereix a les Illes Balears. Les dades estaran disponibles a www.dissidentbits.cat. La multinacional ofereix 135.291 places turístiques repartides en 21.911 establiments turístics. Són 10.495 places turístiques més que fa 1 any. Resultats per Illes: A Mallorca s’ofereixen 14.670 establiments que sumen un total de 92.573 places. A Eivissa 4453 places que sumen 27.297 places, a Menorca 2269 establiments i 12.824 places i a Formentera 519 establiments i 2597 places. L’única illa on baixa l’oferta de places via Airbnb és a Eivissa.

taula_places

Taula 1. Oferta d’Airbnb a les Illes Balears agost 2017 i juliol 2018.

En el conjunt de les Illes Airbnb oferia el juliol de 2018 fins a 135.291 places, 10.495 més que fa 1 any. Aquestes dades s’han obtingut amb períodes de recerca similars (2 dies). Així i tot, una recerca feta per DinsAirbnb i Terraferida l’any 2017, va arribar a localitzar fins a 161.558 places, ara bé el període de recerca va ser més prolongat en el temps. Aquesta recerca, tot i no ser contrastable degut a la diferència dels períodes de recerca, ens dona una idea de la vertadera magnitud de places comercialitzades via Airbnb.

Mallorca. Recordem que dins el 2016 Airbnb oferia un total de 78.543 places a l’illa. Poc després vam tenir accés a una nova onada de dades relatives als primers mesos de 2017 i les places ofertades ja eren 81.901. Les darreres dades que hem obtingut, mostren un creixement espectacular fins a les 92.573 places ofertades.

palma_2na_juliol_2018

Allotjaments a Palma (segona quinzena de Juliol, 2018) – www.dissidentbits.cat

A Eivissa Airbnb oferia 27.953 places a l’estiu de 2017 mentre que ara són 27.297, 656 manco. A Menorca Airbnb incrementa la seva oferta de places, passant de les 12.323 a les 12.824 (+501) i a Formentera l’oferta també puja, passant de les 2065 places a les 2597 (+532).

Dels 67 municipis que hi ha a les Illes l’oferta de places via Airbnb augmenta a 50 i baixa sols a 17. A Palma, on l’oferta hauria d’haver baixat significativament en aplicació de la nova llei turística, Airbnb augmenta de manera notable la seva oferta, passant de les 5291 places a les 7238 (+1947). A Ciutadella per exemple (que té una oferta tan gran com Palma) les places baixen (de 5569 a 5232) igual que a Maó, que baixen de les 1347 a les 1058. Més pronunciada és la baixada al municipi d’Eivissa, on es passa de les 6271 a les 5037 (-1237). El cas de Palma hauria de merèixer una profunda reflexió per part de les administracions.

places_airbnb_jul_2018

Places Airbnb a les Illes Balears (Juliol, 2018) – Terraferida

Un negoci cada dia més concentrat. Molt sovint quan es parla de lloguer vacacional i de la seva regulació, la majoria d’entitats,  partits i persones que el defensen públicament, afirmen que això perjudica “famílies”, que treuen un profit llogant una segona, tercera o fins i tot l’habitatge principal (d’aquí la nova modalitat ETH60, que permet llogar 60 dies a l’estiu). Les dades d’Airbnb permeten rebatre aquesta visió localista d’un fenomen global que transforma ciutats i pobles de tot el món a gran velocitat. La família que ara fa lloguer vacacional té cada vegada manco pes i control dins aquest gran mercat. Les dades d’Airbnb mostren com molts dels grans comercialitzadors d’habitatges turístics n’ofereixen cada dia més, paral·lelament al creixement general de places.

Les 135.291 places turístiques ofertades per Airbnb ara mateix, estan en mans de sols 3.137 comercialitzadors. La majoria tenen noms falsos. És el cas de “Franz Garcias” que comercialitza 827 establiments o “Maria” (356), per citar alguns dels primers grans comercialitzadors de les Illes. De mitjana cada comercialitzador lloga 43 places. Un d’aquests “gestors” que s’amaga sota un d’aquests noms arriba a gestionar 5.834 places, més que moltes companyies hoteleres conegudes. Es fa difícil pensar que empreses que comercialitzen més de 5.000 places turístiques a través noms ficticis compleixen amb la legalitat turística, urbanística i tributària. Una recerca de Terraferida al 2017 de les 10 companyies que més places comercialitzaven, mostra que la majoria tenien la seva seu social a Alemanya, Emirats Àrabs, Holanda o eren il·localitzables. Sols el 20% tenien seu a Mallorca.

Una dada més per veure que ens trobam davant un negoci que té cada vegada més una alta concentració: sols 246 comercialitzadors gestionen 90.248 places (el 66% del total) a les Illes.

A la part alta del llistat es veu encara més la concentració: Sols 16 comercialitzadors arriben a gestionar 30.000 places. Parlar d’economia col·laborativa esdevé ridícul.

L’augment imparable de places via Airbnb també va paral·lel a l’augment de places turístiques a les Illes. Si començàvem la legislatura amb 424.000 places legals, i una vegada repartides les noves places via PIAT i PTI’s es superaran les 623.000 permeses a la llei turística. Un creixement de places en un temps rècord com mai s’havia produït en la llarga història turística de les Illes. Les conseqüències ambientals i socials de l’amnistia impulsada per Turisme aquesta legislatura i el fet de no controlar l’oferta il·legal existent són molt evidents. I tot plegat  emmascarat de conceptes com “contenció” “decreixement” i “suspensió de llicències” mentre s’atorgaran 43.000 noves places via PIAT.

pollenca_2na_juliol_18

Allotjaments a Pollença (segona quinzena de Juliol, 2018) – www.dissidentbits.cat


Annex: El lloguer turístic a les Illes Balears genera ingressos als propietaris dels habitatges objecte de lloguer, però també:

 1. Ha disparat la construcció a tot tipus de sòls, sobretot al sòl rústic (80% de les il·legalitats detectades per l’ADT hi estan relacionades).
 2. Genera més pressió sobre recursos bàsics com l’aigua, la terra, els espais naturals.
 3. Incrementa el consum d’energia, la generació de residus, els cotxes de lloguer i multiplica les necessitats de mobilitat.
 4. Ha disparat el preu de les cases de compra i de lloguer (un 40% en 3 anys).
 5. Genera una encletxa social entre propietaris i no propietaris. L’accés a l’habitatge ja és una quimera per milers de persones.
 6. Hi ha casos de mobbing immobiliari associat al fenomen.
 7. Posa en qüestió la funció primordial de l’habitatge: que la gent hi visqui.
 8. La mescla d’usos residencials i turístics genera conflictes de convivència.
 9. Contribueix a massificar més l’illa.
 10. Plataformes com Airbnb són pura especulació. Ni tenen treballadors ni paguen impostos a Mallorca.
 11. Darrera el lloguer hi ha una gran opacitat laboral i fiscal.

Les entitats Terraferida i DinsAirbnb fem públiques noves dades sobre l’oferta de lloguer turístic que Airbnb ofereix a les Illes Balears. A pesar de les noves restriccions legals i d’un any de moratòria sobre noves llicències des de l’aprovació de la modificació de la llei turística el 2017, l’oferta d’aquesta multinacional ha crescut significativament, i a més continua havent-hi grans incògnites sobre el tipus d’activitat què realment s’oferta, i si és legal o no. Aquí mostram com, a pesar de les dificultats per a tenir una imatge precisa d’aquest negoci, una simple recerca “on line” és suficient per a fer-se una idea de com funciona, però més encara de la necessitat de regular-ho amb més fermesa.


IB3 NOTÍCIES Migdia – 4 agost 2018


7 pensaments a “#Desmuntant Airbnb, estiu 2018

 1. Es clar que tot aixó que feu es un ampli treball de documentació, pero……
  Al març, ma mare pensionista no contributiva, va esser informada que no l´hi renoven el contracte. Motius de venta.
  Al maig, la meva dona y jo hem perdut la casa de lloguer peque volien vendrer-la i no hem pogut comprar-la.
  La meva dona ha tornat al Nord EU fastigada d´aquesta especulació. Jo he viscut 1 setmane al cotxe. Finalment, claudicat i a viure amb mon pare.
  Estic cercan lloguer per jo. 500 – 700 máxm.

  Dons no se de que serveix tanta documentació, si els que manen amb les propietats, fan el que els hi surt del pontet !!!!

  A lo millor jo també hauria de deixar-me de tonteries de voler viure a Mallorca com a natiu que soc, agafar atapins i marxar a una altre pais.

  El depriment es que tenc feina i no puc pagar el lloguer.

  Esper que no vos passi mai companys.

  Salutacions,

  • No has pensat en comprar? A molts de pobles hi ha pisos a la venta a preus MOLT asequibles. Hipoteques que queden per 250-350 euros mensuals… Com a natiu hauries de saber que a Mallorca sempre ha sigut mes car llogar que comprar… i de molt!!! Aixo ja ve de molt enrera… en temps de rondaies ja era aixi. Entre el 2012 i 2015 alomillor va ser diferent per primera vegada desde sempre. Ara molts voldrieu que fos sempre aixi! Que l’amo hi perdi i es convidat hi guanyi…

 2. Som perfectament conscients dels drames personals darrera l’especulació turistico-immobiliària, i és per això que hi dedicam tantes energies a que es coneguin i a rebatre a qui intenta ocultar la realitat. Preferiríem dedicar el nostre temps a altres coses abans que haver de cercar dades, denunciar i deconstruir el pensament únic sobre el turisme. Ho feim per a donar visibilitat als costos socials i ambientals de la borratxera turística col·lectiva que vivim perquè creim en la justícia social i en un futur sostenible ambientalment. Ja voldríem que qualcú amb més recursos i poder que entitats com la nostra i d’altres que fan una feina semblant donés veu a les víctimes i denunciés la “pobresa compartida” i la “economia especulativa”, que qualcú digués quants milions es transfereixen a diari de les butxaques de famílies treballadores als comptes de multipropietaris rendistes, simplement perquè s’afavoreix políticament el dret a especular amb la propietat sobre el dret a l’habitatge

 3. Hi ha anuncis repetits 2 o 3 o 4 o 5vegades i ho sabeu i no les descomptau. Mentiu un pic i un altra. Mai deis res en contra hotelers. Sou hotelers?
  Sou H O T E L E R S????
  Es 80% de lo que es lloga MAI ha estat 1a vivenda, es va construïr per a 2a vivenda, per estar de vacances, o son cases antigues que estaven caiguent a trossos i gràcies a això s’han reformat i recuperat. Per a cada vivenda vacacional n’hi ha 10 vivendes tancades!!! NO falta vivenda, lo que sobren son impostos i traves a qui vol comprar o reformar sa seva primera vivenda!! Jo he passat per aixo i et sents un criminal intentant crear una llar per es teus fills!! Imposts imposts i mes imposts, normativa i normativa i mes normativa… aquí hi ha es problema!!! O es que sou funcionaris i necessitau que els altres paguem imposts??

 4. Per cert…ja que vos agrada tant fer estudis, podrieu estudiar moltes mes coses: com a canviat es darrers 20 anys sa societat mallorquina: nombre de persones per vivenda? Nombre de residents? Costums i mode de vida? Fadrins independents? Families? Quantes vegades anavem a sa platja cada any a l’any 1990? I ara? Kilometres de cotxe anuals per habitant? Concentracio de centres comercials? Tamany dels centres comercials? Botigues de barri? Distancia vivenda-lloc de feina? Consum d’aigua per habitant? Consum electric per habitant? Consum d’aigua per turista hoteler? Molts hotels tenen SPA ara, i dutxes enooormes, i parcs aquàtics!! Que no ho heu vist a n’això??
  Cercau cercau… mam si trobareu alguna resposta a sa massificacio i a nes desgast de s’illa.. jo crec que hi trobareu sa resposta a casi tots es mals que vos assusten. Aixo si… ses respostes poc tendran a veure amb es lloguer vacacional, aixi que imagin que no en direu ni piu.

 5. Soc de família pagesa, tenim vàries finques que sense es lloguer de ses cases eren deficitàries per mils i mils d’€ cada any i anaven camí des “zu verkaufen”. De veres que me fa moooooooolta vergonya veure com un grup com es vostre es capfica sempre amb lo mateix. De veres no hi veieu mes enfora???? Mallorca ha canviat, sa gent ha canviat, es mallorquins que estimaven Mallorca amb fets enlloc de amb paraules, han mort de vells. Ses noves generacions no volen patir ses misèries des camp, i no hi posen absolutament cap interès. Voltros pareix que nomes vos dedicau a dir lo que no poden fer o desfer a ca els altres, pero de moment actes constructius, ZERO.
  Ja vos podrieu dedicar a ensenyar a els joves a estimar es camp, a apreciar sa feinada que es feia abans AMB SES MANS!!! Amb sofriment pero amb molta estima… a animarlos a posarhi ses seves mans tambe alla on es nostros padrins hi deixaven ses forçes cada dia, pero hem fa cara que a n’això no ho fareu. Es una llàstima que tenguent sa influència que teniu a damunt es mitjans, no sapigueu fer res mes. Mallorca, és morta, per desgràcia i pena meva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s