Canyamel: La destrossa mai no vista

Canyamel, la destrossa mai no vista Per arribar a la imatge de la muntanya de Canyamel escapçada han hagut de passar moltes coses. Promotors, inversors, i diverses majories als Governs, Consells i Ajuntaments han estat decisives per promoure i mantenir viva aquesta urbanització feresta sobre un espai natural preciós que mereixia la protecció. L’any 1986 la Comissió Provincial d’Urbanisme aprovà les normes subsidiàries de Capdepera, que declaraven sòl urbà aquest espai. El Batle Joan Pascual (UM) les va impulsar. Aquest nou sòl urbà situat als baixos del Puig Negre, va ser una contrapartida. La família propietària dels terrenys, abans havia “regalat” el castell al poble. No va ser l’única “compensació”, també els va deixar fer una urbanització i un camp de golf.

L’empresa promotora de les obres s’anomena Grup Cap Vermell, i està dirigida per un ex-regidor del Partit Popular al municipi. Pura casualitat. El 1991 el Govern no va voler protegir aquest entorn amb la Llei d’Espais Naturals, una reclamació d’alguns veïnats i ecologistes preocupats per l’impacte del complexe. Els anys passaven sense que ni tan sols es demanàs llicència per edificar. No interessava a ningú, però cap majoria a cap institució va fer passes per desclassificar la urbanització. El 1996 la urbanització arriba al Consell Insular i voten a favor de que tiri endavant PP, PSOE i UM.

Capvermell Resort - Canyamel

Promoció del complexe CapVermell Resort

El 2004, quan s’aprovà el Pla Territorial, el Consell de Mallorca tampoc va voler protegir-lo, i el 2005 els promotors començaren a moure papers. El 2007 iniciaren unes obres a la zona sense permís i un agent de medi ambient es personà a la zona, advertit per una denúncia de les agrupacions del PSM i EU-Verds del municipi. Les obres es van paralitzar i s’inicià un expedient que havia d’acabar en una multa milionària, perquè afectaven la zona que sí està protegida de la muntanya. Aquesta sospita va fer que les obres es paralitzassin, però més endavant, la Conselleria de Medi Ambient, llavors en mans de Miquel Grimalt (UM) va amagar i deixar caducar l’expedient, com tants d’altres. La fiscalia de medi ambient va començar a investigar, però no coneixem cap actuació decidida d’aquesta fiscalia en anys.

Cap Vermell Resort, abril 2015

Cap Vermell Resort, abril 2015

Amb l’arribada del PP de Bauzá al govern i amb l’entrada de l’empresa hotelera Hyatt Park tot es va accelerar. El PP declarà les obres d’Interès Autonòmic. L’aparellador del projecte per cert és Jaime Martínez, sí, el mateix Conseller de turisme del Govern. I no passa res. El batle de Capdepera és Rafel Fernández, del PSOE. No només s’ha mostrat favorable a la urbanització, sinó que va visitar a Bauzá entusiasmat per demanar-l’hi, juntament amb els promotors, que acceleràs permisos. La llicència de Canyamel per cert, la va votar a favor l’equip de govern format per PSOE, UCAP i Es Grup i amb el suport del PP. El batle “socialista” ha estat acusat de beneficiar aquesta empresa en altres assumptes.

Cap Vermell Resort, 2015

Cap Vermell Resort, abril 2015

Tant el GOB (2012) com un col·lectiu format per una vintena de persones (2014) van registrar diverses denúncies davant les administracions. Aquestes denúncies afirmen que prop de 10.000 m2 del complexe s’estan edificant dins una zona que sí està protegida com a ANEI i per tant és inedificable. Cap de les administracions ha respost mai aquestes denúncies, ni tan sols per negar els fets denunciats. Totes les iniciatives legals contra el complex han estat amagades, silenciades, no tramitades o han caducat. Malgrat tot, Bancs com La Caixa (ara CaixaBank) consideren aquest projecte com un exemple de turisme verd a imitar. Igual que l’ex-batle del PP Joan Ferrer i ara president dels hotelers de Capdepera. Aquest és el model diu, el mateix dia que sabem que hi ha desenes de treballadors que fan feina a l’obra que no cobren la nòmina. Hyat Park ja ha deixat obres bestials a mig començar a moltes bandes, com per exemple al conegut Txernobil de Màlaga. Promotors i polítics implicats, confien que una bona campanya publicitària taparà el desastre i els rentarà la cara. Diguem-los NO, aquest no és el model a seguir.

Presidents, Consellers, Batles i regidors que heu promogut tot això: No sentiu vergonya?

 

Vídeo de presentació de Cap Vermell Estate, de Park Hyatt Mallorca.

8 pensaments a “Canyamel: La destrossa mai no vista

  1. No, aquests no senten vergonya perquè no en tenen! Tinguem en compte els partits que han possibilitat aquest merder a l’hora de votar!

  2. Visc a Canyamel i cada dia veig es desastre, sense voler sa vista se m’en hi va, menys mal que en teoria no causa “impacta visual”, vaja bunyol!!!!, es vergonyos, no per pary de es promotors, que aquest ja sabem que van a lo seu, sino mes be per part de tecnics i politics (ensabonats, com es de supossar), perque sino es que son absolutament incompetents, i ja sabem que aixo no pasa, perque tots son molt bons, inteligents i racionals. Vergonya!!!

  3. ¿Porque ustedes no publican este artículo en Castellano, Inglés y Alemán, por ejemplo? Hay mucha gente que viven en Mallorca pero no hablan Catalán, pues, sin embargo, cosas cómo estas significa mucho. Proyectos como esto tienen un impacto en muchos aspectos de la vida en Mallorca. Para mí la mayoría debereria saber de todo…

  4. La qüestió és bastant més complexa i no es pot reduir a una sentència personal o d’un col·lectiu mirant solament un succés. Canyamel fa molts d’anys que ha quedat ferida, basta mirar les montanyes del nord i del sud, o l’estany, en el qual hi vessen dues depuradores i la vorera sud s’ha anat edificat fins a l’aigua. Efectivament, l’hotel, o el poble, com es vulgui, té un impacte terrible però no crec que per part de l’Ajuntament s’hi hagi posat mala fe i s’hagi obert la butxaca de ningú, excepte la dels treballadors. No s’ha d’oblidar que s’està acabant una crisi, esperem que sigui així, que ha duit a l’atur i a la pobresa a molta gent. No tinc les dades de Capdepera, però a la població del costat, Sant Llorenç, un de cada deu necessiten l’ajuda dels serveis socials i s’ha de considerar que fa poc els diaris publicaren que Capdepera tenia la renda més baixa de Mallorca. Sempre s’exagera, en tots els sentits, però hem de pensar que la construcció i explotació de l’hotel ha donat treball a la gent del poble. Tal vegada l’única culpa sigui no haver-ho sabut explicar. També vull dir que s’ha d’anar molt alerta a l’hora de fer sants i dimonis, especialment a la zona del Llevant: parlam del tren i de l’edifici d’Artà?, parlam de l’hotel Son Moll?, parlam de la conservació del patrimoni històric?, parlam de l’hospital de Portocristo?, parlam del gerent del Parc Bit?…
    Postdata.- Jo sóc més ecologista que ningú, però és una qüestió que requereix una gran reflexió i una planificació seriosa, que mai no s’ha produït i que ja és urgent, però no pot quedar reduïda a la sentència “tots els meus amics són bons, tots els altres són dolents”.

  5. Retroenllaç: Terraferida Premi Alzina del GOB 2017 | Terraferida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s