L’oferta legal a Mallorca ja supera les 410.500 places turístiques

L’any 2021 Turisme ha atorgat 2.000 places més a Mallorca.

El Govern del pacte ha atorgat 93.774 nous llits turístics en 6 anys, 46 places al dia.

L’oferta turística a Mallorca no s’atura de créixer. Dins l’any 2021 la Conselleria de Turisme ha atorgat 2.013 noves places turístiques el que eleva la xifra total a 410.573. Aquestes es reparteixen entre 307.443 hoteleres i 103.130 de lloguer turístic i d’altres tipologies. Les dades oficials de Turisme https://catalegdades.caib.cat/ indiquen que no hi ha canvi de model sinó tot el contrari.

Places turistiques historiques Mallorca

Les dades mostren com als darrers anys s’ha produït un increment massiu de places. Si el 2015 Mallorca comptava amb 329.000 places, ara ja supera les 410.500. Dins el període del Pacte 2015- 2021, de fet, s’han atorgat 93.747 noves places a Mallorca.

És dificil trobar un sol dia en què partits, organitzacions i destacats membres de la societat no parlin de canvi de model i diversificació econòmica, per no ser tan depenents del turisme. Les xifres però, no reflecteixen cap canvi en l’orientació de les polítiques turístiques. De fet, dins el període 2015- 2021 s’hauran creat 46,5 places turístiques per dia.

La nostra entitat fa una crida a la responsabilitat al Govern i al Consell i els convida a iniciar una nova etapa de contenció del creixement turístic. Terraferida proposa, una vegada més, un gran pacte social per arbitrar mesures de contenció i estalvi de recursos naturals (aigua, energia, sòl fèrtil) que permeti rebaixar l’obscena generació de residus i millorar la qualitat de l’aire i de l’aigua potable.

És imprescindible redirigir els esforços cap a sectors oblidats i que podrien ser més estables i generadors de sobirania, sobretot davant un futur climàtic difícil. Cal donar una oportunitat a la indústria local i l’agricultura ecològica, a tancar el cicle de l’aigua i reorientar construcció, fusteria, fontaneria i desplegament d’energies netes cap a la rehabilitació de barris i pobles, on hi ha dècades de feina. Les nostres propostes passen per: 1. Establir una moratòria de places turístiques. 2. Revisar la llei turística amb criteris de sostenibilitat. 3. Introduir el 2×1 (2 places turístiques de baixa per cada una de nova). 4. No renovar llicències turístiques a habitatges plurifamiliars. 5. Clausurar desenes de milers de places turístiques il·legals.

2 pensaments a “L’oferta legal a Mallorca ja supera les 410.500 places turístiques

  1. Avui ha sortit al Diario de Mallorca una foto d’un espai públic que se l’apoderat l’hotel Caprocat de Llucmajor, el mostren com exemple del luxe existent a les Balears de veritat que aquest fet pot ser legal?

  2. Reduir les places hoteleres.
    L’increment de places hoteleres, unes places que majoritàriament només emplenem els 2 mesos centrals de l’estiu, juliol i agost, generen un sobrecost que caldria quantificar.
    Suposem un augment de places d’un 5% per un hoteler. Aquestes places bàsicament només s’omplen al juliol i agost, a un preu més alt, i potser representen un increment del 3% sobre el total d’ingressos. Una quantitat gens menyspreable.
    Tanmateix, quin és el cost reputacional d’una illa incapaç d’oferir als visitants unes platges menys massificades, menys trànsit, menys contaminació o un pitjor servei…Quin és el cost de construir unes infraestructures capaces de donar servei a aquestes puntes d’ocupació turística.
    Aquesta dada probablement serviria com argumentari davant dels defensors a ultrança del creixement per demostrar com, més creixement no és igual a més ingressos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s